četvrtak, 23. veljače 2012.

NARODNI KALENDAR 1947 IZ PITTSBURGHA

Na tradicijama Istarskog kalendara i Jurine i Franine početkom 1947 godine u Pittsburgu se pojavio Narodni kalendar za tu godinu u izdanju Narodnog vijeća američkih Hrvata, koji je tada tiskalo i istoimeni dnevnik. Izdavač u potpunosti podupire Titovu Jugoslaviju i njenu politiku, pa je u knjigu na više od 450 stranica objavljeno mnogo članaka koje veličaju i ne samo socijalističku Jugoslaviju i federativnu Hrvatsku. Uz fotografije Tita i Bakarića, neprikosnovenih vođa Jugoslavije i Hrvatske, objavljena je i serija tekstova u Sovjetskom Savezu. Uostalom, to su tada još saveznici Amerike, oružje je tek utihnulo, euforije ne nedostaje. Kako je uređen, s više od desetak fotografija Maršala, urednicima zasigurno ne bi zamjerili ni šefovi partijskog agit-propa u Zagrebu ili Beogradu.
Objavljuju se članci o događajima iz cijele Hrvatske, a ima i tekstova o novopripojenoj Istri, gdje je aktualan Mirovni sporazum u Parizu o granicama između Jugoslavije i Italije. O Labinu nema mnogo teksta, ali su zanimljive fotografije o našem kraju odmah nakon rata, od prvomajskog mitinga u Raši, impresivnog drvenog slavoluka pobjede na ulazu u Podlabin kod sadašnjih semafora, volovske zaprege na Crću u starom Labinu do ogromne poruke Hoće Tita i samo Tita ispisane na fasadi nekadašnjeg hotela na usponu za Labin. Iznad Molega kafe, koji je onda bio u vlasništvu obitelji Pirz, ispisana je poruka Moskva - Beograd.
Po tradiciji Amerikanaca, koju su preuzele i kasnije tiskane knjige labinskih iseljenika u New Yorku, a nisu tuđe ni Franiji i Jurini, pri kraju knjige je objavljeno mnogo plaćenih oglasa iseljenika i njihovih udruga, koji danas imaju zanimljivu dokumentarnu vrijednost. U ovom slučaju ne nedostasje podrške novoj državi u njihovoj staroj domovini i Titu. Među njima su i društva istarskih iseljenika - Ujedinjeni istarsko-američki klub uz New Yorka, Hrvatsko potporno društvo - Odsjek Istra i Istrani iz New Yorka. U potpisu je najviše prezimena s Labinšćine - Berkarić, Licul, Škopac, Skandul, Belić, Runko, Martinčić, Šumberac,Griparić, Dobrić, Brajuha, Brnjac, Ružuić i Tomičić.


(više u knjigama o Labinštini: www.mat-flacius.com)






Nema komentara:

Objavi komentar